Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πυρίτιδα – Η αρχή και το τέλος του φυσιγγίου.



Πυρίτιδα – Η αρχή και το τέλος του φυσιγγίου
 
Η πυρίτιδα αποτελεί ίσως την πιο γνωστή εκρηκτική ύλη στον κόσμο. Αποτελείται κυρίως από μίγμα άνθρακα, νατρίου και θείου. Πολλοί είναι αυτοί που διεκδίκησαν την πατρότητα αυτής της ύλης αλλά αυτό δεν μπορεί να διαφανή με ακρίβεια. Η πυρίτιδα αποτελούσε και αποτελεί ακόμη μέχρι σήμερα την σημαντικότερη ύλη για την παρασκευή των κυνηγετικών φυσιγγίων.  Για την πυρίτιδα αλλά και για  την Κυπριακή παρασκευή φυσιγγίων μιλήσαμε με τον κύριο Ευέλθων Ψημολοφίτη της εταιρείας G&L CALIBERS LTD (VICTORY) ο οποίος μας έδωσε αρκετά σημαντικά στοιχεία τα οποία θα δούμε πιο κάτω.
 

Αν και στο παρελθόν υπήρχαν αρκετά εργοστάσια σχεδόν σε όλες τις χώρες όπου παρασκεύαζαν πυρίτιδες τώρα έχουν συγχωνευτεί και υπάρχουν πιο λίγα εργοστάσια τα οποία καλύπτουν με τις ίδιες πυρίτιδες πολλές αγορές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μεγάλα και σύγχρονα εργοστάσια έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τις διάφορες πυρίτιδες έτσι ώστε να μην έχουν μεγάλες απώλειες ως προς την ταχύτητα και την πίεση που παράγουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Δηλαδή η πυρίτιδα Α0 πριν 20 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με το Α0 σήμερα καθώς η σταθεροποίηση της πυρίτιδας σήμερα έχει επιτρέψει την χρήση της σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα μπορεί αυτή η πυρίτιδα να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην Σκανδιναβία αλλά ακόμη και στην Αφρική, χώρες με εντελώς διαφορετικές θερμοκρασίες. Δηλαδή με λίγα λόγια οι πυρίτιδες προσαρμόζονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην επηρεάζονται πολύ με  τις θερμοκρασίες . Υπάρχει φυσικά κάποια αλλοίωση της τάξεως του 3-5% αλλά όχι όπως στα παλιά τα χρόνια που η αλλοίωση έφτανε το 20+%.


Όπως έχουμε αναφέρει οι πλείστες πυρίτιδες έχουν απορροφηθεί από μεγάλους οργανισμούς και στην Ευρώπη υπάρχουν  τρεις μεγάλες εταιρείες οι οποίες παρασκευάζουν πυρίτιδες. Η Explosia στην Τσεχία , η οποία παράγει δικές της πυρίτιδες αλλά και αρκετές πυρίτιδες για λογαριασμό της Nobel Sport Ιταλίας., υπάρχει η Maxam η οποία είναι Ισπανική και η Nobel Sport Γαλλίας . Τα τελευταία 10 χρόνια που συγχωνεύθηκαν  οι εταιρείες έχουν βελτιώσει πολύ τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης και έχουν πετύχει να αναβαθμίσουν και να  σταθεροποιήσουν την ποιότητα των πυρίτιδων.
 
Σταδιακά τα εργοστάσια παρουσιάζουν καινούργιες πυρίτιδες αποτέλεσμα διάφορων συνταγών οι οποίες ανάλογα με την επιτυχία τους στην αγορά είτε μένουν στην παραγωγή είτε αποσύρονται.


Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πυρίτιδων ;
 
Ναι υπάρχουν βασικά τρεις κατηγορίες, οι πυρίτιδες γρήγορης καύσης που χρησιμοποιούνται για ελαφριές γομώσεις με μικρό όγκο σκαγιών, οι πυρίτιδες μέσης καύσης που χρησιμοποιούνται για πιο βαρετές γομώσεις δηλαδή από περίπου 30 γραμμάρια με 33 και η αργής καύσης άνω των 35 γραμμαρίων καθώς αφού αυξάνεται ο όγκος των σκαγιών υπάρχει περισσότερη αντίσταση και δημιουργείτε και περισσότερη πίεση λόγω της αντίστασης.
 
Η γρήγορης καύσης είναι αυτές που χρησιμοποιούνται κυρίως στα σκοπευτικά φυσίγγια 24 γραμμαρίων καθώς θέλεις πιο γρήγορα φυσίγγια.. Φυσικά υπάρχουν διάφορες φιλοσοφίες στην κατασκευή των φυσιγγίων , για παράδειγμα κάποιοι υποστηρίζουν ότι με περισσότερη πυρίτιδα μέσης καύσης σε χαμηλά γραμμάρια παίρνεις πιο σταθερές ταχύτητες. Φυσικά και εδώ η επιτυχία εξαρτάτε από το δέσιμο του φυσιγγίου με τα άλλα υλικά (πιστόνι –κλείσιμο-κ. τ. λ) Tο πιο ορθόδοξο και πιο λογικό είναι αυτό που προαναφέραμε.
 
Τα μοντέρνα μπαρούτια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φυσιγγίων είναι single base (μόνο βασικά ) ενώ παλαιότερα ήταν double base (δυβασικά) . Δυβασικά χρησιμοποιούν πολλές Αμερικάνικες εταιρείες  για περισσότερη σταθερότητα αν και είναι πιο δύσκολα στην παρασκευή των φυσιγγίων. Το  90% των πυρίτιδων που εισάγονται στην Κύπρο είναι από το Ισπανικό εργοστάσιο Maxam και Nobel Sport Γαλλίας.
 
Τα εργοστάσια στέλνουν μαζί με τις διάφορες πυρίτιδες και τις συνιστάμενες συνταγές για παρασκευή ενός φυσιγγίου η οποία μπορεί να διαφέρει εάν κάποιος θέλει να παρασκευάσει οικονομικό, κυνηγετικό ή αγωνιστικό φυσίγγι με την συγκεκριμένη πυρίτιδα. Όπως υπάρχουν οι πυρίτιδες αργής, μέσης και γρήγορης καύσης υπάρχουν και τα ανάλογα καψούλια. Φυσικά για λόγους οικονομίας δεν μπορεί μια εταιρεία να αλλάξει συνεχώς καψούλια, για αυτό προσαρμόζεται η συνταγή για την κατασκευή ενός φυσιγγίου βάση των διαθέσιμων υλικών. Ως επί το πλήστο οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν καψούλια μέτριας καύσης.
 
Το σκοπευτικό φυσίγγιο θέλει ακόμη περισσότερη ακρίβεια και σταθερότητα σε διασπορά, λάκτισμα και ταχύτητα γιατί ένας δίσκος μπορεί να είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Για αυτό το λόγω τα σκοπευτικά φυσίγγια απαιτούν μεγαλύτερη μελέτη και έρευνα για να βρεθεί η ‘χρυσή τομή’ και να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς αλλοιώσεις και αστάθειες.
 
Εμείς για τους πρωταθλητές μας παραγγέλλουμε ειδικά σκάγια και εξειδικευμένη πυρίτιδα για να τους γεμίζουμε φυσίγγια καθώς και η πιο μικρή διαφορά μπορεί να είναι καθοριστική για ένα αθλητή.
 
Τα κυνηγετικά τώρα φυσίγγια έχουν σαν κύριες παραμέτρους τις θερμοκρασίες και το είδος θηράματος, έτσι  και εκεί χρειάζονται οι ανάλογες έρευνες. Εμείς σαν εργοστάσιο έχουμε καταλήξει ότι η πυρίτιδα Α1 μεσαίας καύσης είναι ιδανική για τις συνθήκες στην Κύπρο . Σε άλλες χώρες στέλνουμε 99% τα ίδια προϊόντα αλλά για ακραίες καιρικές συνθήκες  , όπως παράδειγμα για ένα θήραμα στο Κουβέιτ με 50 βαθμούς κελσίου , εκεί μπορεί να βρούμε μια νέα συνταγή για το συγκεκριμένο θήραμα. Πρέπει να πω εδώ ότι έχει διαδοθεί κακός μια φήμη στην αγορά ότι χρησιμοποιούμε άλλα μπαρούτια για τις εξαγωγές και άλλα για την εγχώρια αγορά. Αυτό δεν ευσταθή.. Οι πυρίτιδες  είναι σταθερές για τον κάθε τύπο φυσιγγίου.  Είναι άσκοπο να αλλάζουμε πυρίτιδες αναλόγως που θα πουληθούν τα φυσίγγια.
 
Τώρα μια πυρίτιδα μπορεί για λόγους παραγωγής να αλλάζει χρώμα από το εργοστάσιο αλλά όχι χαρακτηριστικά. Δηλαδή μπορεί ένα μπαρούτι να έχει χρώμα κίτρινο φέτος και το ίδιο μπαρούτι να έχει χρώμα κόκκινο όταν παραχθεί τον επόμενο χρόνο. Η συνταγή όμως παρασκευής του παραμένει η ίδια. Η πυρίτιδα για συγκεκριμένο τύπο φυσιγγίου δεν αλλάζει εκτός και εάν για κάποιο λόγω η εταιρεία αποφασίζει να αλλάξει πυρίτιδα και τότε το γνωστοποιεί στους πελάτες της.
 
Πρέπει ο κόσμος να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στα Κυπριακά φυσίγγια. Σε πολλές χώρες ανά το Παγκόσμιο προτιμούν τα Κυπριακά φυσίγγια και ορισμένοι συμπατριώτες μας τα αμφισβητούν και επιλέγουν εξωτερικά. Εμείς εξάγουμε σε 25 χώρες σήμερα και παράγουμε μέχρι και 28.000.000 φυσίγγια ετησίως ενώ και άλλοι Κύπριοι κατασκευαστές εξάγουν φυσίγγια.  Εμείς είμαστε από τα λίγα εργοστάσια στην Ευρώπη που παρασκευάζουμε όλα τα κομμάτια ενός φυσιγγίου στο εργοστάσιο μας  ελέγχοντας έτσι την ποιότητα σε όλα τα στάδια παρασκευής ενός φυσιγγίου, ενώ αρκετές άλλες εταιρείες στο εξωτερικό απλά αγοράζουν έτοιμο φυσίγγιο και το γεμίζουν. Επίσης εμείς λόγω τις πιο μικρής παραγωγής μπορούμε να προσαρμόζουμε το φυσίγγι στις ανάγκες του καταναλωτή.   


Τι πρέπει να ξέρει ένας καταναλωτής αναφορικά με την πυρίτιδα και τις καιρικές συνθήκες ;
 
Κοιτάξτε,  ένα φυσίγγι αργής καύσης πυρίτιδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βαριές γομώσεις και με κρύο καιρό και υγρασία. Οι ψηλές θερμοκρασίες ανεβάζουν τις πιέσεις δηλαδή ένα φυσίγγι  που βγάζει 550 bars πίεση στους 20 βαθμούς κελσίου  εάν χρησιμοποιηθεί σε πολύ ψηλή θερμοκρασία για παράδειγμα 35 βαθμούς κελσίου  μπορεί να βγάλει πίεση 650-680 bars. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ακούσετε κάποιον να λέει ότι το φυσίγγι δεν κάνει γιατί κλωτσά. Άρα σε ζεστό καιρό θέλουμε φυσίγγια χωρίς πολύ πίεση.
 

Τι πυρίτιδες χρησιμοποιείτε για τα φυσίγγια σας ;
 
Γρήγορες πυρίτιδες που χρησιμοποιούμε κυρίως για σκοπευτικά φυσίγγια είναι το AS της Nobel Sport , για μεσαία καύση χρησιμοποιούμε το Α1  και για αργή καύση χρησιμοποιούμε το Α0.  Τα αντίστοιχα Ισπανικά για γρήγορη καύση χρησιμοποιούμε το CSB6 , για μεσαία είναι το CSB3 και το PSB3 και για αργή το PSB2. Φυσικά η κάθε εταιρεία έχει και δεύτερη επιλογή αλλά τα βασικά είναι αυτά.
 
Στο παρελθόν πολλές εταιρείες κατασκευής φυσιγγίων είχαν  πειραματιστεί και με ανάμιξη κάποιον πυρίτιδων τις οποίες πυρίτιδες ονόμαζαν  blended powders. Ο λόγος για τους πειραματισμούς ήταν ότι δεν υπήρχαν πολλές επιλογές σε  πυρίτιδες και βάζανε μια αργή με μια γρήγορης καύσης για  να πάρουνε ένα μέσο αποτέλεσμα. Αυτό ήταν πολύ διαδεδομένο στην Αμερική αλλά σήμερα λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε πυρίτιδες αυτό δεν χρειάζεται να γίνετε.


Τι πρέπει να προσέχει ένας καταναλωτής σε θέματα αποθήκευσης της πυρίτιδας;
 
Η πυρίτιδα πρέπει να είναι καλά αποθηκεμένη σε ξηρό μέρος για να μην αλλοιώνετε, ακόμη και όταν τα φυσίγγια είναι έτοιμα πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό μέρος γιατί υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθεί η πυρίτιδα ιδιαίτερα σε χάρτινα φυσίγγια. Τα φυσίγγια ακόμη αλλοιώνονται και μέσα στο αυτοκίνητο για μεγάλη χρονική περίοδο. Πρέπει ο κόσμος να μάθει να αποθηκεύει σωστά τα φυσίγγια  του και για λόγους ασφάλειας  αλλά και για θέμα συντήρησης της ποιότητας. Τα φυσίγγια δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα ούτε σε ψηλές θερμοκρασίες αλλά ούτε και σε συνθήκες υγρασίας.
 
 Για να έχει κάποιος επιτυχίες στο κυνήγι πρέπει να είναι μελετημένος και να λαμβάνει υπόψη του τον παράγοντα όπλο, τον παράγοντα καιρικές συνθήκες και να πειραματιστεί μέχρι να βρει τα φυσίγγια που του ταιριάζουν. Το σημαντικότερο είναι να τηρούνται όλες οι αρχές ασφάλειας .
 
Πηγή: Περιοδικό Hunt & Shoot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου