Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δοκιμή του Super Poze Baikal IJ 27.



Οι καραμπίνες  Baikal φημίζονται για την αξιοπιστία και την αντοχή τους, αλλά όχι τόσο πολύ για την ομορφιά τους. Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά στο νέο της 12-bore λειόκαννο . Σε γενικές γραμμές το Baikal πάνω-και-κάτω δεν έχει αλλάξει πολύ. Είναι λίγο πιο λαμπερό  ίσως και να έχει ένα διαφορετικό σχήμα στο κοντάκι, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ αναγνωρίσιμο και  δεν υπάρχει τίποτα που να κρύβει  την καταγωγή του. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι το σφίξιμο της δράσης, ειδικά όταν κλείνει το όπλο. Μια κίνηση του καρπού είναι υποχρεωτική, και είναι μια ένδειξη ότι αυτό το μεταγενέστερο μοντέλο εξακολουθεί να διατηρεί τις  σταθερές  αρετές των προηγούμενων μοντέλων. Το όπλο ζυγίζει μόλις κάτω από 7 ½ λίβρες  και το σημείο ισορροπίας βρίσκεται μπροστά από την άρθρωση στο  μπροστινό μέρος, περίπου 14 ίντσες, και κάθεται  άνετα  μεταξύ της φυσικής  τοποθέτησης  των χεριών.
 

Κοντό κοντάκι.
Στο κοντάκι  υπάρχει μια καλή συμφωνία της σχηματομόρφωσης στο ξύλο. Η αντιολισθητική χάραξη  είναι καθαρή  σε ένα μινιμαλιστικό σχέδιο και στις δύο πλευρές και στο χειροφυλακτήρα. Το κοντάκι είναι στιβαρότερο  από την παλιά σχεδίαση και η άκρη του πέλματος , με πολλαπλασιασμό των οπών, μοιάζει σαν  να είναι τόσο απαλό σαν ζελέ, αλλά είναι στην πραγματικότητα ωραίο  και σταθερό. Αυτό δεν μειώνει την επώμιση του όπλου  και αρκεί για να μετριαστούν οι επιπτώσεις. Το μήκος της έλξης είναι  14 ίντσες , είναι μικρότερο  από το μέσο όρο των κοντακίων – και αυτό είναι ένα παραδοσιακό χαρακτηριστικό της Baikal. Η πτώση από την κορυφή του comb  είναι από 1 ¾ έως 2 ¾ ίντσες  στο τακούνι. Το sweep  στο μπροστινό μέρος του  comb έχει ένα πεπλατυσμένο σχήμα, δίνοντας μια ανορθόδοξη αλλά μοντέρνα εμφάνιση. Αυτή είναι η μόνη περιοχή όπου το παλιό υλικό με λεπτό comb  φαινόταν πιο ελκυστικό.


Καθαρή εργασία
Δεν αγοράζετε ένα Baikal για τα  φανταχτερά σκαλίσματα, αλλά για την ποιότητα των εξαρτημάτων από χάλυβα. Οι Ρώσοι έχουν γίνει για πολλά χρόνια εξαιρετικοί  μεταλλουργοί. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο εργοστάσιο στο οποίο γίνονται πλέον οι  καραμπίνες Baikal κάποτε παρήγαγαν  πολεμικά πυροβόλα που ήταν από τα  πιο δύσκολα  στον κόσμο. Οι  28 ιντσών κάννες  είναι λεπτές στο τελείωμα, έχουν θάλαμο για φυσίγγια 12x76 και έχουν δημιουργηθεί με  το σύστημα μονομπλόκ. Η σύζευξη όπου οι κάννες  ενώνονται  στο μπλοκ είναι πολύ καλή.


Καθαρά  τσοκ
Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός Βaikal  είναι οι  χρωμιωμένες  κάννες. Σε αυτό το όπλο ο αυλός είναι  18,4 χιλιοστά. Και οι δύο μετρώνται στις  0.727 ίντσες  σε σύγκριση με την διάμετρο. Η ρίγα είναι στενή  στην κορυφή. Το φινίρισμα στο στόμιο είναι καθαρό και έντεχνο  χωρίς κενά. Το βερνίκι στα ξύλα έχει ένα καλό βάθος χρώματος. Είναι ομοιόμορφο όπου  εφαρμόζεται και δεν υπάρχει κάποια φανταχτερή εργασία με τη μορφή σκαλίσματος  στις πλευρές του monoblock. Αυτό το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με  προαιρετικά  βιδωτά τσοκάκια στις κάννες. Υπάρχουν τρία τσοκ  κατάλληλα  για σκάγια από χάλυβα ή  από μόλυβδο. Υπάρχουν επτά τσοκ διαθέσιμα, από skeet έως extra-full τσόκ. Μια μικρή απογοήτευση είναι το κλειδί των τσοκ. Αν και επαρκής, δεν είναι τόσο σημαντικό  όσο θα περίμενε κανείς από ένα Baikal.


Καλά μοτίβα στις βολές.
Μετά την τροποποίηση στο μήκος των κοντακίων: στο στόχο  με μοτίβο  το «πουλί», το κέντρο κάθεται ακριβώς πάνω από την σκοπευτική χάντρα, η κατανομή των σκαγιών ήταν καλή, και οι κάννες έριχναν  στο ίδιο σημείο του στόχου.


Η εκτίναξη των φυσιγγίων είναι επίκαιρη και θετική.
Η έλξη της σκανδάλης είναι λίγο μακριά, λόγω της βαθιάς και ως εκ τούτου της ασφαλής ενεργοποίησης. Με βάρος πίεσης  5 ¾ λίβρες  είναι λίγο βαριά, αλλά έχει ένα καθαρό σπάσιμο. Ο  μεγάλος  και ευχάριστα διαμορφωμένος υποφυλακτήρας της  σκανδάλης  έχει σχήμα τόξου , το οποίο σημαίνει  ότι το όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και όταν οι χρήστες  φορούν γάντια χωρίς καμία ενόχληση. Θα είναι απίθανο να πάρεις το αγαπημένο σου  Baikal  στην  καλύτερη ημέρα σε κυνήγι φασιανού. Τα πυκνά μέρη και οι τοποθεσίες κοντά στον  αιγιαλό είναι πιο πιθανό να είναι ο τομέας  του. Είναι κρίμα που ο κατασκευαστής δεν έχει κάνει ακόμη ένα μεγαλύτερο βήμα στη κλίμακα.
Ένα εναλλακτικό μοντέλο με υψηλότερης ποιότητας ξύλινα μέρη, με  επιλογές στο στυλ του κοντακίου  και ίσως ένα πιό φανταχτερό φινίρισμα, θα ήταν μια καλή κίνηση, επειδή το Baikal είναι ένα αξιόπιστο, καλοφτιαγμένο όπλο ικανό και  πρακτικό και κοστίζει λιγότερο από τις πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις.


ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ
 
Μοτίβα στις βολές: 3 / 5
 
Αξιοπιστία: 4 / 5
 
Χειρισμός: 3 / 5
 
Σκανδάλη: 2 / 5
 
Φινίρισμα: 1 / 5
 
Ξύλινα μέρη: 2 / 5
 
Αξία: 4 / 5


2 σχόλια: