Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Νέα καραμπίνα FABARM PSS 10.





Η FABARM είναι σίγουρα μία εταιρία που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στα όπλα που κατασκευάζει.Το PSS 10, είναι ένα νέο λειόκαννο από την εταιρεία FAMARM το οποίο αξίζει να προσεχτεί γιατί είναι εξαιρετικά όμορφο και….»επικίνδυνο»! Σαν κύριο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου η FABARM χρησιμοποιεί την ικανότητα των ερευνητών-τεχνικών της, που θεωρούνται από τους καλύτερους της Brescia, της Μέκκας του όπλου στην Ιταλία! Πολύ ανταγωνιστικό, νέα πολύ προσεγμένη σχεδίαση μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι ένα μοντέλο της FABARM το οποίο έχει κατασκευαστεί για τη σκοποβολή με αξιώσεις, και φυσικά δεν προορίζεται για κυνηγετική χρήση όπως και τα περισσότερα όπλα της εταιρείας.  Έχει δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για Πρακτική Σκοποβολή.


 Αρχίζοντας από τα LPA σκοπευτικά τυφεκίου, τα οποία κυριαρχούν στο χώρο των tactical λειόκαννων. Πολλά άλλα ανταγωνιστικά λειόκαννα, και ειδικά η σειρά Μ (Μ1-Μ2-Μ3-Μ4) της ΒENELLI φορά τα ίδια σκοπευτικά, τα οποία είναι ρυθμιζόμενα κατά μήκος και διεύθυνση, και ειδικά τον τελευταίο καιρό τα βλέπουμε να εμφανίζονται  και σε πολλά άλλα λειόκαννα αμερικανικής κατασκευής. Μπροστά από το πίσω σκοπευτικό LPA βρίσκεται μία ράγαPicatinny η οποία είναι πολύ μεγάλου μήκους, και αν και φαίνεται μονοκόμματη, στην ουσία είναι δύο κομμάτια! Το ένα κομμάτι είναι αυτό που βρίσκεται πάνω στη βάση του όπλου, ενώ το άλλο κομμάτι βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένο πάνω στην κάννη. Όταν στην άρμοση του όπλου δένει η κάννη με την βάση, γίνεται και το δέσιμο της ράγας σε όλο το μήκος της! Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό το δέσιμο είναι τέλειο, δηλαδή με την πρώτη ματιά δεν ξεχωρίζεις ότι η ράγα δεν είναι μονοκόμματη! Μια έξυπνη σχεδιαστική κίνηση από την εταιρεία FABARM για προσαρμογή πάνω στη ράγα και πολύ μεγάλου μήκους οπτικών  σκοπευτικών αλλά και για την τοποθέτηση οπτικών σκοπευτικών σε μεγάλη απόσταση από τα μάτια προς τα εμπρός εκεί όπου βρίσκεται το στόμιο της κάννης, αναλόγως της επιθυμίας και πως βολεύεται ο  κάθε σκοπευτής. Σε επιχειρησιακή χρήση του όπλου μπορεί να τοποθετηθούν δύο οπτικά σκοπευτικά, συνήθως οπτικό σκοπευτικό με  σκοπευτικό νυχτός ή σκοπευτικό RED DOT με οπτικό μεγέθυνσης.


 Η κάννη του FABARM PSS 10 δεν διαθέτει εξαεριζόμενη ρίγα, έχει μήκος 61 εκατοστά (68,5 εκατοστά με τοcompensator) και δοκιμάζεται στις 1630 πιέσεις, όπως και όλα τα όπλα της ιταλικής εταιρείας, η οποία να τονίσουμε δεν ανήκει στον όμιλο της Βeretta στον οποίο ανήκουν οι μεγαλύτερες άλλες ιταλικές εταιρείες, με κυριότερες τιςBenelli και Franchi. Eίναι μια ανθεκτικής κατασκευής κάννη με μαύρο  ματ φινίρισμα ανοδίωσης και εσωτερική χρωμίωση για μεγάλη αντοχή σε μακροχρόνια χρήση. Η κάννη διαθέτει την τεχνολογία TRIBORE η οποία είναι εφεύρεση των ερευνητών της FABARΜ (διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα)  και η οποία χαρακτηρίζει όλα τα λειόκαννα της FABARM  δίνοντας  πολύ καλές συγκεντρώσεις.


TI EINAI H KANNH TRIBORE;

Η κάννη TRIBORE είναι η εξέλιξη του παλαιού τύπου back-boring, δηλ. της κάννης με διευρυμένο αυλό. Οι κάννες με το απλό back-boring έχουν διάμετρο αυλού 18.8 σε όλο το μήκος τους και στο στόμιο υπάρχει το τσοκ. Σε αυτές τις κάννες παρουσιάζεται μείωση των πιέσεων. Η TRIBORE αντίθετα ξεκινάει με αυλό 18.8 ο οποίος γίνεται στο μέσον 18.6 για να καταλήξει κατόπιν πριν από το στόμιο (τσοκ) σε 18.4. Με λίγα λόγια η κάννη TRI-BORE είναι ένα είναι προοδευτικό τσοκ σε όλο το μήκος της. Με τον τρόπο αυτό οι πιέσεις διατηρούνται πλήρως, ενώ τα σκάγια παραμένουν απόλυτα σφαιρικά χωρίς συσσωματώσεις καθώς η προσαρμογή τους στη στένωση του τσοκ γίνεται προοδευτικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό. Με την κάννη TRIBORE έχουμε  εξαιρετικά βλητικά αποτελέσματα.


Μπροστά από την κάννη (η οποία δέχεται εξωτερικά τσοκ INNER HD) βρίσκεται ένα πολύ καλό compensator το οποίο είναι ίδιο με αυτό που διατίθεται σε όλα τα tactical λειόκαννα της FABARM εδώ και κάποια χρόνια. Παίζει και αυτό το ρόλο του στην μειωμένη ανάκρουση και στην αναπήδηση της κάννης, γι’αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε όλα σχεδόν τα όπλα της Πρακτικής Σκοποβολής. Εκτός από αυτή τη χρησιμότητα, δίνει και μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο σύνολο του όπλου, κάνοντας το πολύ εντυπωσιακό, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τράβηξε όλα τα βλέμματα στην Έκθεση Moscow International Exhibition ARMS&Hunting από  τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου 2010, στη Μόσχα, όταν παρουσιάστηκε μαζί με το εξαίρετο ραβδωτό τυφέκιο bolt-action IRIS!


Το PSS 10, έχει διαμέτρημα 12 gauge και θαλάμη 3 ιντσών.Μπορεί να πυροδοτήσει μια πληθώρα φυσιγγίων από τα πολύ ελαφρά μέχρι τα φυσίγγια magnum χωρίς κανένα απολύτων πρόβλημα αξιοπιστίας. Η βάση του είναι κατασκευασμένη από ERGAL 55, κράμα αλουμινίου ελάχιστου βάρους με τις ιδιότητες του ισχυρότερου ατσαλιού, χωρίς την παραμικρή περίπτωση οξείδωσης που υπάρχει σε συνηθισμένα ατσάλια. Η σχεδίαση της βάσης είναι πολύ όμορφη και η οποία ξεφεύγει από τα συνηθισμένα με αυτή τη μικρή ημικυκλική προέκταση προς τη πλευρά του χειροφυλακτήρα, θυμίζοντας το μοντέλο  COMPOSITE στο οποίο βασίζεται και όλη η κατασκευή του PSS 10.


Τα αρχικά  PSS είναι γραμμένα στη δεξιά πλευρά της βάσης με κόκκινο χρώμα δηλώνοντας το μοντέλο του όπλου. Ο μοχλός οπλίσεως του όπλου είναι διευρυμμένος και εκτεταμένος κυκλικού σχήματος και είναι μια σχεδίαση που κυριαρχεί στη Πρακτική Σκοποβολή για γρήγορες οπλίσεις, διαφέροντας κατά πολύ στο σχήμα και στην ευχρηστία από τους κοινούς μοχλούς οπλίσεως των κυνηγετικών λειόκαννων. To PSS 10 έχει πλαστικά μέρη (κοντάκι και χειροφυλακτήρα μαύρου χρώματος τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό. Ο χειροφυλακτήρας έχει soft-touch φινίρισμα για σταθερό κράτημα υπό δύσκολες συνθήκες.To πέλμα του κοντακιού είναι από μαλακό πλαστικό αποδίδοντας κι αυτό στο σύνολο της χαμηλής ανάκρουσης.  


Η χωρητικότητα του όπλου είναι 9+1 φυσίγγια και είναι πολύ ικανοποιητικός αριθμός για λειόκαννο με τροφοδοσία από σωληνωτή αποθήκη το οποίο έτσι πωλείται από το εγοστάσιο. Αν εξαιρέσουμε το Benelli M2 Practical,δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια λειόκαννα να πωλούνται από το εργοστάσιο με τόσο μεγάλη χωρητικότητα. ΤοFABARM PSS 10 διαθέτει και μία ράγα Picatinny η οποία βρίσκεται στην προέκταση της αποθήκης και η οποία εκτείνεται και στις δύο πλευρές και αριστερά και δεξιά του όπλου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που προσδίδει επιχειρησιακό χαρακτήρα στο όπλο για προσαρμογή τακτικών φακών και λέιζερ, μεγαλώνοντας το εύρος της χρησιμότητας του όπλου σε μια αγορά (tactical) που στο εξωτερικό έχει μεγάλη άνθιση και τεράστιο κοινό. Ο συνδετήρας της κάννης με την επέκταση της αποθήκης είναι από σκληρό πλαστικό που δεν αφήνει ίχνη στην κάννη και στην αποθήκη σε αντίθεση με τον μεταλλικής κατασκευής συνδετήρα που υπήρχε παλιότερα που με τη συνεχή χρήση  αλλοίωνε το χρώμα του όπλου. Είναι μια τάση που υπάρχει σε όλα τα νέα λειόκαννα όπλα με εκτεταμμένη αποθήκη, ακόμα και στην αμερικάνικη αγορά. Η τιμή διάθεσης του FABARM PSS 10 είναι 1545 ευρώ. Προσωπικά το βρήκα και 1499 ευρώ αλλά και 1650 ευρώ!


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ FABARM PSS 10 PRACTICAL

-Moντέλο PSS 10
-Διαμέτρημα 12 gauge
-Κάννη TRIBORE
-Τσοκ INNER HD
-Μήκος κάννης 61εκατοστά (68 με το compensator)
-Bάρος 3,8 κιλά
-Πιέσεις 1630 BAR
-Φινίρισμα κάννης και βάσης μαύρη ανοδίωση
-Φινίρισμα χειροφυλακτήρα soft touch
-Βάση από ergal 55
-Σκοπευτικά απλά και ghost ring ρυθμιζόμενα 
-Ράγα Picatinny στη βάση αλλά και στην επέκταση της αποθήκης
-Χωρητικότητα 9+1 φυσίγγια
-Θαλάμη 3 ιντσών
-Ημιαυτόματης λειτουργίας αερίων
-Τιμή 1545 ευρώ
-Μαύρα πλαστικά μέρη (κοντάκι-χειροφυλακτήρας)










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου