Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κοπάδι με αγριογούρουνα... στο νερό!



Σκάλες, παλέτες, κλουβιά, σκοινιά με θηλιές, συρματοπλέγματα, αυτοσχέδιες κατασκευές και πολλή φαντασία επιστράτευσαν οι θηροφύλακες, πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι και κάτοικοι της περιοχής για να διασώσουν κοπάδι περίπου 40 αγριογούρουνων που κάτω από άγνωστες συνθήκες έκαναν ομαδική βουτιά σε αρδευτική διώρυγα στη Νιγρίτα Σερρών.


 Η επιχείρηση κράτησε μιάμιση μέρα και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι με τη διάσωση μιας μάνας με το μικρό της, που κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανά μετά από 27 ώρες στο νερό. Ο τελικός απολογισμός είναι 26 διασωθέντα ζώα, 2 που ανασύρθηκαν πνιγμένα και άλλα περίπου 10 που εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν νεκρά στα σιφώνια στο τέλος της διώρυγας. Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης, όταν ο θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας ? Θράκης (ΣΤ' ΚΟΜΑΘ) Κ. Γερακούδης είδε τα εγκλωβισμένα αγριογούρουνα μέσα στο κανάλι κοντά στο χωριό Λυγαριά και κάλεσε την πυροσβεστική, τη δασική υπηρεσία και τους συναδέλφους του.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ, τα ζώα πιθανότατα κατέβηκαν από το Βερτίσκο σε αναζήτηση τροφής στα καλαμπόκια των χωραφιών της περιοχής και βρέθηκαν στο κανάλι είτε κυνηγημένα από αγριόσκυλα είτε επιχειρώντας να περάσουν απέναντι.
"Τοποθετήσαμε συρμάτινα πλέγματα κάθετα στην κοίτη για να μην παρασυρθούν στα σιφώνια, ρίξαμε ξύλινες παλέτες και σκάλες για να σκαρφαλώσου, διασώσαμε ορισμένα με κλουβιά, και χρησιμοποιήσαμε θηλιές για τα μικρά. Τελικά διασώσαμε συνολικά 26 ζώα", είπε στο "Εθνος" ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Νιγρίτας, Διαμαντής Ξουβερούδης, που συμμετείχε στην επιχείρηση. Θηροφύλακες έμειναν επιτόπου όλη τη νύχτα για την προστασία των ζώων.





Περίπου 30 αγριογούρουνα από τα συνολικά 50 κατάφεραν να βγούνε ζωντανά, ύστερα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων φορέων...

από το αρδευτικό κανάλι που έπεσαν στο δήμο Βισαλτίας Σερρών, στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Δημητριτσίου και Βέργης.

Το κοπάδι των αγριογούρουνων αποπροσανατολίστηκε και αφού διέσχισε το όρος Βερτίσκο, βρέθηκε στα πεδινά και κατέληξε το πρωί στο μεγάλο αρδευτικό κανάλι. Για τη διάσωση των γουρουνιών επιχείρησαν κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών και Νιγρίτας, υπάλληλοι του δασαρχείου, κάτοικοι της περιοχής, καθώς και μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου, που έσπευσαν άμεσα.

Τα διασωθέντα αγριογούρουνα θα μεταφερθούν αύριο στο εκτροφείο θηραμάτων της Χρυσοπηγής, ενώ για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τον δασάρχη Νιγρίτας Φίλιππο Στολιάνη, στην περιοχή θα ισχύσει από αύριο η απαγόρευση του κυνηγιού.

Εξάλλου στο σημείο θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας θηροφύλακες, καθώς στο αρδευτικό κανάλι εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο ένα αγριογούρουνο με τα μικρά του.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=96921&catid=21

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63395188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου